Facebook haalt internet-drone uit de lucht

Geplaatst op donderdag 28 juni 2018

Facebook heeft zijn grote ‘Aquila’-project geannuleerd. Dat maakte de techreus deze week bekend via een blogpost van hun Director of Engineering Yael Maguire.

 

‘Dit is volgens ons het juiste moment om ons te richten op nieuwe uitdagingen’, schrijft Maguire onder meer. ‘Daarom gaan we niet meer ons eigen vliegtuig ontwerpen en hebben we onze locatie in Bridgewater gesloten.’

 

De speciale drone die Facebook middels het Aquila-project wilde ontwikkelen moest supersnel internet naar moeilijk bereikbare gebieden brengen. De drone had een grotere vleugelwijdte dan een Boeing 737, werkte op zonne-energie en vloog op ruim 18 kilometer hoogte (een stuk hoger dan reguliere, commerciële vluchten).

 

Het was een heel mooi streven: door vanuit de lucht een wifi-signaal uit te zenden zou de Aquila-drone elke uithoek van de wereld online krijgen. En dus de mensen aldaar toegang tot Facebook geven, natuurlijk.

 

Waarom Facebook juist nu met het project stopt, is niet helemaal duidelijk. In zijn blogpost vertelt Maguire dat andere partijen inmiddels vergelijkbare technologieën aan het ontwikkelen zijn, en dat Facebook nog wel met partners zoals Airbus blijft werken. Ook gaat Facebook gewoon door met Terragraph: een project dat kleine kastjes met wifi door drukke steden verspreidt.

 

Maguire heeft gelijk als hij zegt dat genoeg andere partijen bezig zijn met hun eigen projecten om supersnel internet naar moeilijk bereikbare gebieden te brengen. Zo ontwikkelt Google middels het zogenoemde Project Loon speciale luchtballonnen die op 20 kilometer hoogte (vanuit de stratosfeer, dus) een wifi-signaal uitzenden.

 

Ook Comsave gaat door de lucht

 

Als u aan Project Loon en Aquila denkt, denkt u vast aan derdewereldgebieden of de Mongoolse steppe als het om onbereikbaarheid gaat. Maar ook in Nederland zijn sommige buitengebieden moeilijk van internet te voorzien. Daarom voorziet Comsave deze gebieden, waar een kabel in de grond leggen heel duur of onmogelijk is, van supersnel internet via een straalverbinding.

 

Een straalverbinding van Comsave is een digitale radioverbinding tussen twee schotels die gebruik maakt van elektromagnetische golven om het datasignaal over te brengen. Beide punten zijn uitgerust met een zender en een ontvanger. Het aangeboden datasignaal wordt in de zender gemoduleerd op een radiosignaal en in de ontvanger weer ge-demoduleerd.

 

Onze vakmensen kunnen deze van A tot Z voor u installeren. Laat Comsave uw locatie vrijblijvend checken en ontvang per direct uw mogelijkheden per e-mail. Doe hier de postcodecheck voor uw buitengebied-locatie.

facebook-haalt-internet-drone-uit-de-lucht thumbnail

Comsave in het nieuws

 • uw-voip-bij-comsave-wat-kan-u-verwachten thumbnail
  27 jun. 2018

  VoIP blog 9: Uw VoIP bij Comsave: wat kan u verwachten?

  Dat VoIP de zakelijke telefonie van de toekomst is en dat ISDN-ondersteuning straks verleden tijd is, dat is nu wel bekend. Maar waarom is VoIP dan ook voor uw bedrijf een goede oplossing en wat kunt u verwachten van Comsave?

 • 21 jun. 2018

  Kabinet zet digitaal voorop

  Nederland is al nummer 1 van Europa als het op supersnelle en bereikbare netwerken aankomt. En nu wil het kabinet ervoor zorgen dat Nederland in 2021 ook nog eens 'het beste digitaal verbonden productienetwerk van Europa' krijgt.

 • verschillende-platformen-xelion thumbnail
  20 jun. 2018

  VoIP blog 8: Verschillende platformen; Xelion

  Er zijn verschillende platformen die u met VoIP kunt gebruiken. Vorige week was 3CX aan de beurt en vandaag is Xelion aan de beurt. Hoe werkt Xelion en wat zijn de belangrijkste verschillen met 3CX?